Dodaj do ksiązki kucharskiej Kotlety cielęce w pieczarkach

Kotlety cielęce w pieczarkach

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 2 osób łatwe Autor: tommy

Kotlety cielęce w pieczarkach - składniki:

  • górki cielęcej - 400 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • śmietana 12%
  • pieprz
  • masło
  • oliwa

Kotlety cielęce w pieczarkach - Sposób przygotowania:

  1. Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z tłuszczu, pokrój na cztery kotlety. Tłuczkiem ubij kotlety na grubość około 1 centymetra.
  2. Pieczarki i cebulę pokrój na plasterki.
  3. Zeszklij na rozgrzanej oliwie cebulę. Dodaj pieczarki i po chwili smażenia na większy ogniu, zmniejsz go. Duś warzywa pod przykryciem ok 8 min.
  4. Pieczarki i cebulę przypraw pieprzem i solą, po czym ściągnij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Wstaw ba chwilę na gaz, podgrzej (ważne, żeby się nie zagotowało!).
  5. Pieczarki i cebulę przyprawiamy pieprzem i solą, po czym ściągamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Znów odrobinę podgrzewamy (ważne, żeby się nie zagotowało!).
  6. Zamarynowane mięso usmaż na oliwie. Na talerzu ułóz kotlety i polej sosem pieczarkowym . Podawaj z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej

KOTLETY CIELĘCE W PIECZARKACH - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mięso, po umyciu i oczyszczeniu z tłuszczu, pokrój na cztery kotlety. Tłuczkiem ubij kotlety na grubość około 1 centymetra.

2

Pieczarki i cebulę pokrój na plasterki.

3

Zeszklij na rozgrzanej oliwie cebulę. Dodaj pieczarki i po chwili smażenia na większy ogniu, zmniejsz go. Duś warzywa pod przykryciem ok 8 min.

4

Pieczarki i cebulę przypraw pieprzem i solą, po czym ściągnij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Wstaw ba chwilę na gaz, podgrzej (ważne, żeby się nie zagotowało!).

5

Pieczarki i cebulę przyprawiamy pieprzem i solą, po czym ściągamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Znów odrobinę podgrzewamy (ważne, żeby się nie zagotowało!).

6

Zamarynowane mięso usmaż na oliwie. Na talerzu ułóz kotlety i polej sosem pieczarkowym . Podawaj z ryżem.

  • 7
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    DUSZONA WIEPRZOWINA. GOLONKA NIE TYLKO DLA PANÓW.

    Golonka wieprzowa to doskonałe, delikatne mięso, które odpowiednio potraktowane, będzie rozp...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    JAK GOTOWAĆ JESIENIĄ? GULASZE I INNE DANIA DUSZONE.

    Najlepszy pomysł na chłodne dni to dobry, domowy gulasz. To tak jakbyśmy dostali dodatkowe o...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ: